Untitled Document
ATENTIE!! Acest site reprezinta forma veche a paginii oficiale a Departamentului pentru lupta antifrauda.
Pentru a vizualiza noul site al DLAF, accesati antifrauda.gov.ro
English | Hartă site | Contact

Comunicat referitor la publicarea Raportului anual privind protejarea intereselor financiare ale UE aferent anului 2014, iulie 2015

În data de 31 iulie 2015, Comisia Europeană a publicat Raportul anual privind protejarea intereselor financiare ale UE pentru anul 2014.
Documentul scoate în evidenţă faptul că statele membre sunt din ce în ce în ce mai eficiente în combaterea fraudei care afectează interesele financiare ale UE, în 2014 fiind realizatădetectarea şi urmărirea penală a mai multor cazuri de fraudă decât în anul precedent (1649 de cazuri de ansamblu, 2% mai mult decât în 2013). Aceasta este o constatare-cheie araportului anual al Comisiei privind protecţia intereselor financiare ale UE ("raportul PIF"). În acelaşi timp, Comisia încurajează statele membre sădepunăun efort mai mareîn a se asigura că banii de la bugetul UE sunt folosiţi corect pentru proiecte care contribuie la creştere economică şi locuri de muncă în Europa. Statele membre gestionează aproximativ 80% din bugetul UE, în domenii cum ar fi agricultura, pescuitul şi politica regională.
Raportul evidenţiază măsurile luate de România  în ceea ce priveşte combaterea fraudei şi a altor nereguli care afectează interesele financiare ale UE domeniul achiziţiilor publice, în domeniul criminalităţii financiare şi al crimei organizate, în domeniile corupţiei şi al conflictului de interese.
De asemenea, România este nominalizată pentru introducerea sancţiuni penale în legătură cu frauda şi conflictul de interese, pentru dezvoltarea şi implementarea unui Plan Strategic de acţiune şi control în domeniul vamal, pentru demararea elaborării Strategiei antifraudă precum şi pentru discuţiile de reînnoire ale Acordului de cooperare cu OLAF.
Conform art. 325 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, Comisia Europeană, în cooperare cu statele membre, prezintă anual Parlamentului European şi Consiliului un raport referitor la măsurile adoptate pentru combaterea fraudei.
Comunicatul de presă al OLAF precum şi Raportul anual privind protejarea intereselor financiare pot fi consultate accesând: 
http://ec.europa.eu/anti_fraud/about-us/reports/communities-reports/index_en.htm

Oficialii europeni despre activitatea DLAF
Giovanni Kessler, Directorul General al OLAF:
"Colaborăm foarte bine cu Direcţia de Luptă Antifraudă - DLAF ."
"Departamentul de Luptă Antifraudă - DLAF este un bun exemplu şi pentru alte state membre. Suntem foarte mulţumiţi. Ne bucurăm că este foarte operativ şi noi beneficiem de activitatea lui, ne este de folos."

Continuare

OLAF-DNA investigaţie comună într-un caz de fraudă şi corupţie în cadrul programului de distribuire gratuită de alimente în România
Continuare


Legislatie UE
Guvernul Romaniei - Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF
Despre noi | Legislaţie | Controlul fondurilor europene | Coordonarea instituţiilor naţionale | Cooperarea cu OLAF

© Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF